Lutnik

Lutnik Kowalski

Opinie klientów

Jeśli miałeś styczność z naszą pracownią lub naszym instrumentem, prosiłbym o dodanie opinii na nasz temat. Dobre słowo napawa nas dumą, natomiast krytyka mobilizuje do jeszcze cięższej pracy.

Dodaj swoją opinie

Kasia Jarczyk - 28-04-2016

Z czystym sumieniem polecam pracownię Panów Kowalskich! Moją altówkę zakupiłam z wystawy w Zakopanem w roku 2007 i nie zamierzam się z nią rozstawać nie tylko ze względów sentymentalnych, ale i zdroworozsądkowych :) Instrument ma ciepłą, głęboką barwę, co przy dość małym rozmiarze (402 mm) nie jest tak często spotykane. Altówka pięknie się starzeje - zarówno pod względem dźwięku, jak i wyglądu; nie pojawiły się żadne wilki, nie mam też problemu z jakimkolwiek rozklejaniem się pudła itp. Rzetelnie wykonany instrument, a do tego zawsze profesjonalny serwis!

Maciej - 19-01-2015

Panie Tomku, skrzypce barokowe z pana ręki to coś pięknego, nie tylko pod względem wizualnym, ale i dźwiękowym. Jestem pod wielkim wrażeniem. !!! Pozdrawiam Maciej Wulw.

Karolina - 24-12-2014

Wspaniała renowacja instrumentu, efekt zamierzony, piękny dźwięk i wygląd :)
Polecam z całego serca!
Bardzo dziękuję Panu Tomaszowi, życzę wesołych Świąt i przesyłam pozdrowienia
Karolina Szymbara

Ula - 30-08-2014

Za dużo chwalić nie wypada, bo podejrzane
Za mało chwalić nie mogę, bo dla mnie nie mają wad
Wypośrodkowując napisze, że dają mi ogromną radość i spokój każdego dnia od momentu otwarcia futerału do chwili jego zamknięcia po kojeniu nerwów moich i sąsiadów (mam nadzieję;)
Dla mnie w przerwie zajęć praktycznie całodobowych z trojką maluchów są naprawdę cennym skarbem.

Skrzypce brzmią równie pięknie jak wyglądają
Oparte na modelu : GUARNERI DEL GESU 1742

Ps. Pan Kowalski jak dobry lekarz odpowiada na każde pytanie
Urszula Kobzik Pozdrawiam!!

Martyna - 09-05-2014

Posiadam skrzypce Pana Daniela od 5 lat i jestem bardzo zadowolona! Myślę, że największym i najważniejszym walorem jest ich brzmienie. Są niezwykle czułe, mają ciepłe i szlachetne brzmienie, genialnie oddają dynamikę. Wielu profesorów pozytywnie wypowiadało się na temat mojego instrumentu. Z całego serca mogę polecić tą pracownię lutniczą :) Martyna Kotarska

Bartek - 04-03-2014

Panie Tomku!!!

Pańskie instrumenty są niesamowite. Miałem okazję poznać pana altówki na wystawie. Perfekcyjne wykonanie, sztuka mistrzowska, przepiękny dźwięk. Łatwość i lotność w grze. Na obecną chwilę nie stać mnie na pańskie instrumenty. Zaczynam zbierać na altówkę. Pozdrawiam i dziękuję za okazję doświadczenia dzieła mistrza !!!

Gustavo Quintanar - 11-09-2013

Estimado Maestro Kowalsky,

me siento orgulloso de ser el felíz poseedor de uno de sus más grandes obras, finalmente tengo en mi poder mi violín copia del Guarneri del Gesú.

Le platico que antes de este violín siempre toqué un instrumento centenario de mi familia, un JTL VIRTUOSE pero la diferencia en la calidad sonorística es enorme y la belleza y acabados de su instrumento son increibles.

le agradezco mucho a Ud. y a mi querido Maestro y amigo Janusz Czubak por su atinada recomendación.

Que Dios lo bendiga !!!!!

Adam Prószyński - 12-06-2013

Zawsze marzyłem o 5 strunowej altówce. Kupiłem więc starą niemiecką altówkę z okolic Mittenwaldu z myślą o przerobieniu jej na 5-tkę. I tak była do poprawki więc czemu nie. Rok przeleżała w futerale, bo nikt nie chciał się tego podjąć. W końcu trafiłem na pana Tomka Kowalskiego. Wysłałem instrument do oględzin i po kilku dniach miałem go z powrotem. Świetnie przerobiony, szybko i niedrogo. Z czystym sumieniem mogę polecić tę pracownię lutniczą.
Adam Proszynski

A. MENDEZ - 24-02-2013

Querido Maestro Tomasz,
Es un gran honor tener entre mis manos una de sus creaciones. Este violín, Guarneri del Gesu 2012, al que llamamos "El viajero" es una obra de arte inigualable y quiero hacerle saber que es un verdadero placer tocar un instrumento creado con tanta perfección. Las formas, los detalles finamente trabajados, y el espectacular sonido, lo hacen un violín único. Muchísimas gracias por su talento y entrega.

AntonS - 17-01-2013

In my opinion, his violin is among the best which I had. This is a professional violin, that was made by Tom Kowalski 2010. Kowalski is an amazing maker who has won many awards in violin making competitions worldwide. Not only are his violins beautiful to look at, the sound is unbelievable.

Professor of London - 23-12-2012

Dear Tom
I’d like to thank you very much. I bought your violin Guarneri del Gesu. I love sound and tone, setup and playability, quality of varnish, and your overall craftsmanship. My friend has original Guarneri del Gesu and I want to say that your copy is the same not only look but also great sound. Thank you. I will order violins for my students.

Daniel - 12-04-2012

Moderowane;)... gdyż niektóre opinie obrażają innych lutników,nie wspominając o spamie, różnych stron nie związanych z tematem.

mario - 11-04-2012

Hm... Same pozytywy .Ciekawe czy opinie są cenzurowane czy każdy może rzeczywiście wpisać co chce ( w granicach dobrego smaku )

Grego - 07-04-2012

Jakiś czas temu moje skrzypce uległy uszkodzeniu, poniekąd z mojej winy, bo nie schowałem ich do futerału i spadł na nie dość ciężki przedmiot, roztrzaskując płytę górną i uszkadzając boczek...no wyglądało to tragicznie, obawiałem się że niewiele da się z tym zrobić przy moim zasobie finansowym. Dość długo szukałem pracowni lutniczej, słyszałem wiele opinii na temat poszczególnych pracowni. Zainteresowałem się właśnie ofertą Kowalskich, okazało się że naprawa wcale nie była taka droga jak się spodziewałem. Skrzypce wróciły do poprzedniego, pięknego wyglądu, i teraz trudno zauważyć że były zniszczone. Nie widać prawie miejsc klejeń. Szczerze polecam!!!

lana.avis - 03-03-2012

Hello,

I am playing on one of your violins form Bill Lee`s shop in 1996 and love it. Just wanted to let you know how much I am enjoying your early work. If ever I`m in the market for a new violin, I will definitely contact you first!

Best regards,
Lana Avis
Atlanta, GA - USA

Krisu - 30-11-2011

Przez długi czas miałem problemy ze swoją gitarą elektryczną (Les Paul). Mimo wielokrotnych prób ustawienia gitara wciąż nie stroiła na progach (w szczególności struna G, której nie dało się nastroić wogóle). Niedawno postanowiłem pojechać z nią do pracowni państwa Kowalskich. Kiedy odebrałem instrument okazało się, że gitara stroi, trzyma strój, poprawił się sustain oraz komfort gry. Panowie przeszlifowali zarowno progi jak i podstrunnice, jeszcze raz dzieki i polecam!

maria17 - 30-04-2011

Niedawno remontowałam u państwa Kowalskich swoją altówkę i jestem bardzo zadowolona z ich pracy. Wymienili podstrunnicę, próg oraz polakierowali na nowo instrument. Polecam wszystkim tę pracownię.

Elżbieta - 30-03-2011

W maju mój instrument uległ wypadkowi. Podstrunnica złamała się w połączeniu z pudłem. Przywiozłam wtedy do Państwa Kowalskich swój instrument, gdyż wcześniej słyszałam dobrą opinię o Nich. Po dwóch dniach mój instrument był gotowy i wcale nie było widać że był uszkodzony. Naprawili rewelacyjnie. Polecam Ich wszystkim. Dziękuję. Elżbieta

Łukasz (violinpop) - 29-03-2011

W listopadzie w 2009 roku, zamówiłem skrzypce inspirowane instrumentem Antonio Stradivariego z roku 1677 u Państwa Kowalskich. Instrument został wykonany profesjonalnie, z najwyższą jakością i staraniem. Walory wizualne jak i dźwiękowe są niesamowite. Dźwięk piękny, głęboka barwa. Był porównywany z innymi instrumentami, innych lutników takich jak pana P..., B..., K...(Usunięte zostały pełne nazwiska aby uniknąć wszelkich problemów [admin]) ale niestety pokonał ich pod każdym względem. Nie piszę tego by chwalić swój instrument, piszę jak został oceniony przez słynnych znanych profesorów akademickich. Rok później odnawiałem swoje drugie skrzypce. Poprawiana była mensura, instrument został polakierowany imitacją instrumentu wiekowego. Technika lakierowania skrzypców jakiej używają Państwo Kowalscy jest rewelacyjna i nie spotykana u innych lutników.

Dodaj swoją opinie

Wróć do góry